Valhalla Fighting - 14.04.2024 -STORM CLUB

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear


O její vynalezení se hlásí Krazy George Henderson z Kalifornie, který rozpoutal tuto vlnu 15.října 1981 při nejvyšší baseballové lize mezi kluby Oakland Athletics - New York Yankees. Co je jisté, byla tato vlna vidět poprvé v televizi v přímém přenosu, a Krazy George ji nahrál na videokazetu, kterou pak dokazoval své prvenství. Další "mexická" vlna byla k vidění při zápase amerického fotbalu v Seattlu 31.října 1981 a pak už se objevovala ve zbylých zápasech amerického fotbalu v Seattlu. Fanoušci Seattlu dokonce uznávají prvenství a vynález Krazy George na baseballu, tvrdí však, že ji fans ze Seattlu zpopularizovali na tolik, že se stala součástí fanouškovského fandění, a že to co udělal Krazy George byla prostě jen jednorázová událost.


Krazy George tvrdí, že jeho vlna byla inspirována náhodou, kterou viděl na hokejovém utkání v Edmontonu. Vedoucí roztleskávač, tedy něco jako kápo kotle na konci roku 1980 při utkání NHL v Edmontonu chtěl, aby jedna strana tribuny vyskočila, a opačná strana tribuny měla skok provést také ve stejném čase. Jenže reakce fanoušků byly zpožděné, a první nechtěná "mexická" vlna proplula Edmontonem. A Krazy George ji později rozpoutal na baseballu.
Ale vraťme se k popularizaci "mexické" vlny. V roce 1983 vidí tuto vlnu fanoušci Wolverines, kteří navštíví zápas amerického fotbalu v Seattlu a převáží si vlnu k sobě do Michiganu, kde ji už provádí 105 tisíc diváků. Na jaře roku 1984 ji už dělají i fans Tigrů v Detroitu. Tygři ten rok vyhrávají celou sérii, která je přenášená po celých Státech, a tak v roce 1984 ji už vidí a zaregistruje v televizi celá fanouškovská Amerika.


Svět se o "mexické" vlně dozvídá 11. srpna 1984, kdy je vlna vidět v televizním vysílání při finále fotbalového utkání mezi Brazilií a Francií na letních olympijských hrách v kalifornské Pasadeně.


V červnu 1986 se vlna dostává do globálního povědomí. Mistrovství světa ve fotbale se bude hrát v Mexiku a bude sledováno celým světem. V Mexiku byla ještě před mistrovstvím světa vlna propagována v show Raula Velazca, která se nazývala "Siempre en Domingo" (Vždy v neděli). Během mistrovství světa jsou vlně v přímých přenosech věnovány záběry a komentátoři ji nazvou "Mexickou vlnou".

 

{youtube}VIureAtiTbc{/youtube}

 

Přesto se jí v Mexiku, ale i v Německu či Itálii říká "la ola" či jen "ola" (ze španělského "vlna"), zatímco v portugalsky mluvících zemích, jako je Brazílie se nazývá "Onda" nebo "ondão".
Dnes je "mexická vlna" poměrně častý jev na všech stadionech na světě.
 

REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear