Valhalla Fighting

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear


Den po incidentu z Plzně píše Rudé právo o těchto fanoušcích jako o "neodpovědných živlech", dnes jsou médii pro změnu označováni výrazy jako "zvěř".

Dva dny po incidentu Sparta vydala prohlášení, kde jednání svých fans tvrdě odsoudila. Klub si vymínil vpouštět na stadion jen ty lidi, kteří se jí zlíbí (tedy nepovolit přístup pro vlajkonoše). Navíc vyzvala složky Veřejné bezpečnosti k okamžitému zásahu v případě opakování podobného incidentu. Pokud srovnáme tuto situaci s dneškem pak odsuzující vyjádření přichází od klubu zpravidla již o den dříve. Zákazy vstupu mají kluby zakotveny v návštěvnickém řádu a policii žádat o součinnost ani nemusí, ta je u stadionu ve stonásobných počtech než před čtvrt stoletím, a na stadionu natáčí a pak obviňuje kriminálka v civilu.

Tři dny po incidentu vyšel v Právu moralizující článek, který dával za příklad Anglii, jak problém výtržníků vyřešili tamější kluby. Uplynulo čtvrt století, a píše se naprosto to samé.

Šest dnů po incidentu vysílala na prvním programu Československá televize ve 22:05 dokument "Postavy mimo hru", který byl "o příčinách chování fotbalových vlajkonošů". Dnes by o chuligánech šíleli v televizních novinách, v pořadu Na vlastní oči a v Reportéři ČT.


A tak jediným rozdílem se jeví článek osm dní po incidentu, kdy Československý svaz tělesné výchovy svolal kluby a na tomto shromáždění zakázal vlajkonoše. Dnes by se k takto radikálnímu kroku oficiálně nepřikročilo, dnešní technologie zajistí elegantnější postup, lidem co jsou vidět by se napíchly telefony, plus nějaká ta domovní prohlídečka. Potrestat nejen celý kotel konkrétního klubu, ale prakticky všechny kotle v republice, to se v dnešní době nestane. Přece jen dnes je vše o marketingu. A k marketingu a umírání „starého fotbalu“ se váže poslední článek z Rudého práva s názvem „Časy se mění“, který se případu z Plzně netýká.

V textu posledního článku je rozebráno, jak kluby tlačily na televize, že chtějí více a více peněz za přímé přenosy, i za televizní sestřihy vysílané později. Je z něj jasné, že už před více jak čtvrt stoletím přestává jít o fanoušky, ale jde pouze o peníze. A že už v roce 1988 se nejlepší anglické kluby chtěly trhnout s přáním, udělat superligu. Tu si ostatně nakonec za balík peněz z televizních práv udělali a za čtyři roky po tomto článku vzniká anglická Premier League.


Článek z Rudého práva z 10.8.2013, strana 8:

(pro zvětšení klikni na obrázek)

 

Článek z Rudého práva z 11.8.2013, strana 8:

(pro zvětšení klikni na obrázek)

 

Článek z Rudého práva z 12.8.2013, strana 8:

(pro zvětšení klikni na obrázek)

 

Článek z Rudého práva ze 17.8.2013, strana 8:

(pro zvětšení klikni na obrázek)

 

Článek z Rudého práva z 30.8.2013, strana 8:

(pro zvětšení klikni na obrázek)

 

REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear