Valhalla Fighting - 14.04.2024 -STORM CLUB

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear

Jak se sestup z první ligy projevil v řadách aktivních fans, respektive chuligánky? Zaznamenal jsi nějakou přímou úměru mezi krizí klubu a rozpoložením bandy?

Tak určitě se najdou fanoušci, pro které zápasy v druhé lize nejsou tak atraktivní a zůstanou radši doma. Nicméně opravdovému fanouškovi musí být jedno, jestli jede do Sokolova nebo třeba na Slávii, protože jede na Baník. Jsem moc rád, že Baník těch fanoušků má na české poměry stále dost a i přes znechucení z minulého vedení si stále drží výjezdovou korunu. Nemyslím si že by to, že jsme spadli do druhé ligy mělo nějaký zásadní vliv na naší chuligánku.

 

Co říkáš na váš nový stadion ve Vítkovicích, jak se vám na něm žije? Nemá se asi smysl ptát, jestli jste si ho zamilovali; spíš jen, jestli jste se s ním nějak smířili a akceptujete ho jako svůj domovský stánek?

Stadion ve Vítkovicích nikdy nebudeme brát jako domovský stánek, Baník je slezský klub a Vítkovice se nachází v moravské části Ostravy. Bohužel jsme neměli na vybranou a stánek beru jako dočasný. Navíc Vítkovice bývaly odvěkým rivalem Baníku v Ostravě. Myslím si, že případný bojkot zápasů by nic nezlepšil, naopak by na něho doplatil klub jako takový. Já osobně věřím, že se jednou vrátíme tam, kde jsme doma "zpátky na Bazaly".

 



Na výjezdy jezdíte ve velmi slušných počtech, a to i na utkání, která svou vzdáleností a časem výkopu nejsou zrovna fanouškovsky vlídná. Užíváte si podobné zápasy nebo je to spíš z vaší strany otázka „plnění povinností“?

Výjezd by měl být pro každého jeho osobní povinnost a je jedno jestli si fanoušek nebo chuligán. Je to životní styl a člověk tomu musí také hodně obětovat tzn. brát si volno v práci nebo třeba obětovat čas, který by jinak trávil s rodinou. Někdy delší výjezdy si užiješ více než ty které jsou kousek. Každopádně po cestě tam i zpět bývá různá zábava :)

 



Před sezónou se v souvislosti s Baníkem ve FNL nemluvilo téměř o ničem jiném než o strachu z výtržností a prevenci (čti šikany) ze strany klubů, securitky a policie. Jak je to v reálu, vozí se po vás represivní složky nějak více, než tomu bylo dříve?

Když to vezmu ze svého pohledu, který není moc objektivní, jelikož letos nemám určitě všechny výjezdy, tak si myslím, že je to pořád stejné. Najdou se zápasy, kde security dělají nábory z gymu z okolních měst a propadají panice :) Každopádně největší rozdíl mezi první a druhou ligou vidím ve stadionech a některé sektory hostů jsou více než hrozné.

 



Jaký zápas – domácí nebo venkovní – považuješ ze strany FCB v této sezóně prozatím za nejvydařenější? Prosím, mimo utkání s Opavou, to si zaslouží samostatnou otázku :)

To co můžu posoudit já tak zápas v Třinci (počtem) a domácí s Vítkovicemi mi přijde jako nejvydařenější. Jinak myslím nebylo moc, co by vynikalo.

 

Tak tedy teď. Můžeš nějak shrnout a zhodnotit proběhlé, tolik očekávané, Slezské derby?

Pro mě zklamání po chuligánské stránce, myslím si že byla šance, aby se obě bandy potkaly třeba večer tak jak bylo zvykem po spousty let. Nejsem zastánce napadání průvodu, když je kolem stovky psů. Na stadionu byla vynikající atmosféra doplněná o krásné choreografie. Co se týče náběhu na hřiště, který vyvolal velké rozpory, tak si myslím, že mladá část ChzB to myslela dobře, akorát jim to nevyšlo. Pro všechny kritiky náběhu bych vzkázal, aby se zamysleli, co je pro ně slovo chuligán. Pár sekund na hřišti, kde se nic nestalo, vyvolalo nafouknutou senzaci a média opět měla co prodávat.

 



Jak vypadá česká chuligánská scéna očima Baníku? Mohl by ses pokusit ji nějak vystihnout z vašeho pohledu?

Česká scéna spadla hodně dolů. Místo toho, aby za ty roky bandy rostly a šly nahoru tak se rozpadají. Je to smutné, že problém se týká asi všech band v Česku. Některé tradiční kluby mají problém se sejít na sraze a to je velký problém. Nemůže se všechno házet na represe a na generační výměny. Když zavoláte Spartě nebo Opavě musí být pro ně povinnost se postavit soupeři. Jednou za rok se vysbírat v dobré bandě nestačí. Chuligán musí být aktivní za každých okolností. Postavit se za svůj klub po boku svých přátel je povinnost. Pokud to tak někdo necítí, nemá na scéně co dělat. Když se podíváme např. do Polska, je obrovský rozdíl v organizaci tam. Např. mladé zapálené chuloše podporují, motivují atd. U nás se jim všichni smějí a ignorují, dokud se sami neprosadí.

 

Na internetu se teď objevila velice nápaditá samolepka FCB („panika začíná – CHzB on tour“), která celkem jasně odkazuje na vaší – ať už více či méně – domnělou nadvládu na hooligans scéně. Koho ze soupeřů v současnosti nejvíc respektujete a koho naopak nejméně, a proč tomu tak je?

Před časem, kdy se nám ještě pravidelně stavěli a neodmítali střety jsem respektoval nenáviděnou bandu Opavy, která nás i několikrát porazila, ale vždy věděla, kde patří její místo. To samé platí pro bandu ACS, kdy střety banda na bandu zůstanou navždy v hlavě jako vrchol mého chuligánského života. Určitě nerespektujeme kluby, které jsou vypočítavé a chtějí s námi pouze nějak vyjebat.

 



Jak nahlížíš na současný fenomén, který zastihl snad všechny česko-slovenské ekipy – generační obměnu?

Generační výměny probíhají neustále, myslím, že v Baníku ani nejde spočítat, kolik jich proběhlo za ty roky. Na silné a zdravé bandě by generační výměny neměly jít znát. Určitě se ale názorově liší mladší a starší chuloši . Jde o to, jak se s tím vypořádají a jakým směrem se vydají. Každopádně starší chuloši by měly být dobrým vzorem a vést ty mladší dobrým směrem.

 

Jak se tyto generační změny dotkly bandy FCB?

Určitě dotkly, ale jak konkrétně se ode mě nedozvíte. Každopádně mladí ChzB jsou budoucnost Fcb a jdou dobrým směrem.

 



Co na vaší současnou situaci (krize klubu, sestup, stadion…) a celkové rozpoložení (neutichající elán, dobré výjezdy, hool’s aktivita…), říkají družební přátelé z GKS?

Tak určitě nejsou nadšení z toho co se v klubu dělo a děje. Trvá to už moc dlouho a některé věci co se děly v klubu jim bylo těžké vysvětlit, jelikož jednu dobu byla situace moc zamotaná.

 



Nejen podle vašeho nedávného družebního zápasu s GieKSou, velkého množství společných choreografií a „uniklých“ počtů to vypadá, že je toto mnohaleté přátelství stále v dobré kondici. Je tomu skutečně tak? Nebo myslíš, že „dobře už bylo“ a družba funguje spíš jen tak setrvačně

Tak Gks je pro mě srdeční záležitost. Pro mě je družba věčná. Ale myslím si, že nás v těžkých chvílích podrželi. A my bychom měly určitě zapracovat na tom, ať jsou na nás hrdí tak jak my na ně.

 



Jak moc se aktivní osoby z FCB zajímají o zahraniční scénu? Udržujete kontakty i s někým mimo Katowice? Jaké jsou v současnosti vztahy Baníku se zgodami GKS?

Jak moc se zajímají aktivní osoby o zahraniční scénu nevím, ale já osobně se nejvíce zajímám o polskou a ruskou scénu. Tyhle dvě jsou mi nejblíž. Ostatní scény mě moc nezajímají. Určitě kontakty mimo GKS jsou, ale jsou na bázi osobních vztahů. Vztahy se zgodami Gks jsou dobré, ale máme a budeme mít pouze jednu družbu a tou je Gks.

 



Co říkáš na současné rošády na polské chuligánské scéně? Přeci jen se vás, jakožto funkční družby polské bandy, tato škatulata týkají o něco víc než party, které Polsko znají jen „rekreačně“ nebo pouze z internetu…

Tak určitě je zajímavé vidět, jak některé bandy šly nahoru a některé naopak dolů. Poslední dobou se Polské kluby dobře prezentovaly i v Evropě. Jinak je stále polská scéna s ruskou stále nejlepší v Evropě.

 



Chtěl bys něco na závěr vzkázat čtenářům našeho rozhovoru a návštěvníkům webu hooligans.cz?

Chtěl bych poděkovat za rozhovor a vzkázat všem čtenářům hooligans, že dost bylo psaní na internetu a doufám, že se budeme pravidelně potkávat v ulicích a na polích :)

 

Díky moc za rozhovor a přejeme co nejméně §!



REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear