Valhalla Fighting - 14.04.2024 -STORM CLUB

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear

Toho léta hýbala Československem ještě jedna událost. Během spartakiády 85´ bylo sadistickým vrahem zabito několik mladých žen v Praze. Vrah byl dopaden zhruba ve stejnou dobu, jako sparťanští výtržníci z vlaku. Při převozech, pobytu na vazbě a soudních slyšeních platila jak pro fanoušky, tak pro onoho vraha stejná pravidla... I to dokresluje jak tehdy státní aparát na projevy fotbalového chuligánství pohlížel.
Odstrašujícím příkladem se měl stát právě film Proč? Jeho uvedení do kin však mělo přesně opačný efekt. Sparťanští rowdies se částečně stali jakýmsi symbolem odporu k systému a jejich kultura začala přitahovat stále více mladých lidí.
Popularitu znásobil i zpěvák Daniel Landa, který ve filmu hrál sparťanského chuligána a který na konci 80. let a začátkem 90. let patřil k nejznámějším postavám nastupující generace Skinheads. (Od té doby také platí Sparta za klub s krajně pravicovými fanoušky).
Za incidenty z vlaku bylo odsouzeno 13 mladých kluků ve věku kolem 20 let. Většina z nich se dostala na svobodu na jaře 90 po prezidentské amnestii. Film je ve sparťanském táboře dodnes populární. Na žádném autobusovém výjezdu nesmí chybět jeho promítání a mnoho hlášek doslova zlidovělo. Sparťané si události z června 85´ připomínají i formou triček, nálepek a k 20. výročí byla vytvořena také pamětní vlajka.
 

vlajka Brusel



nálepka – Brusel

{youtube}OT0RH2wQASA{/youtube}

Rozhovor s reálným “Šurym”- podle kterého vznikla postava ve filmu Proč?

REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear