Valhalla Fighting - 14.04.2024 -STORM CLUB

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear

Do Říma dorážíme v neděli v devět ráno a hned se přesouváme do města na nákup suvenýrů. Kolem šestnácté hodiny se blížíme ke stadionu, kde je již dobrých 30.000 lidí (hraje se ve 20.30). Všichni se baví a zpívají. Já jsem zvědavý především na většinou pravicově orientované fans Lazia, a tak se zdržujeme hlavně v jejich blízkosti. Část z nich se snaží prorazit bránu a dostat se na stadion (je zhruba 17h), ale policie je vytlačuje. Najednou je z dálky slyšet zvuk petard a vidíme hustý dým, na což se do těchto míst přesouváme. Nacházejí se zde příznivci AS Roma, kteří urputně bojují s policií. Přes tváře mají většinou šátky či šály. V rukou flašky, dlažební kostky, kameny a tyče. Jsou rozdělení na dvě části, jedna hází světlice a ohně policajtům pod nohy, druhá ostatní předměty policajtům na hlavy. Strážců pořádku je na sedmdesát a jsou sešikovaní v jakémsi půlkruhu, mají štíty a pravidelnými údery obušky na ně se postupně, avšak stále, pohromadě hrnou vpřed. Na celou akci dohlíží i policejní helikoptéra. Policajti hází slzné granáty, ale fanatici AS stále útočí. Vše trvá snad hodinu a policii stále přicházejí posily. Nakonec fanoušky vytlačují, ale nikoho nezatýkají.
Většina lidí se odebírá na stadion a v 18.30 tak činíme i my. Již nyní, tedy dvě hodiny před výkopem, je na stadionu asi 40.000 diváků, lidé zpívají a baví se. My zaujimáme místa v sektoru Lazia. Skoro každý zde má dres a šálu, velká část i vlajky na tyčích. Neustále odpalují ohně, světlice a dýmy. Sektor soupeře se také nenechává zahanbit. Tak hodinu do zápasu se vedle sektoru Lazia strhává bitka. Na třicet lidí se bije pěstmi, ale jsou vidět i nějaké tyčky. Někdo jim strhnul vlajku, ale nepodařilo se nám zjistit, kdo. V sektoru není žádný policajt, což je super. Za chvíli se vše uklidní. Na trávník vbíhají hráči obou mužstev a nejprve se jdou pozdravit se svými fanoušky. Po úvodním hvizdu vytvářejí AS Roma skvělou choreografii. Celý sektor má červené (vínová) a bílé kartóny a uprostřed mezi tím obrovskou sektorovku s bojovníkem, který rozkopává znak Lazia. K tomu neuvěřitelné množství ohňů a dýmovnic. Celý zápas se fandí, prosté super. Nezapomenutelný zážitek. Po zápase ještě početná skupina příznivců Lazia napadá policajty kameny a pár lidí je zatčeno. Jinak opravdu super výjezd, který se vždy vyplatí absolvovat!!!

 

autor: Jaro / RBW (Spartak Trnava)


převzato z Football Factory č.18


Pro zájemce: jednotlivá čísla FOOTBALL FACTORY v tištěné podobě lze stále pořídit za zvýhodněnou cenu. Kontakt: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear