Valhalla Fighting - 14.04.2024 -STORM CLUB

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear

Náš web to nedělá často, aby se nějak vyjadřoval k atuálnímu celospolečenskému dění. V dnešních dnech je hlavní událostí 700 let od narození Karla IV. A protože jsme web hooligans.cz, zkusme se na něj podívat očima naší subkultury.
Musím říct, že mě potěšilo, když jsem na fotkách z utkání Sparty s Jihlavou viděl choreo sparťanského kotle s Karlem IV.

Za roky, co znám čtenáře naše webu vím, že si nepotrpí na delší texty. A tak přeskočím všechny historická data Karla IV., jeho zásluhy o význam Českého království i o Prahu, o nejstarší univerzitu ve střední Evropě atd., a budu se věnovat jeho největší vášni, jeho největší zábavě. Tou byly souboje, rytířská klání podle středověkých pravidel, kde šlo mnohdy o život či o zdraví, ale byla to příliš lákavá zábava, ve které Karel IV. riskoval mnohé.
Zábava to byla pro bohaté a mocné, neděla se někde v lesích mimo zraky nepovolaných, v tomto ohledu spíš snesla srovnání s galavečery bojových umění. Přesto církev - což může být policie tehdejší doby, či systém - nebyla ani trochu soubojům nakloněná. A mladý Karel tak kvůli výtkám od papeže musel, chtěje dál věnovat se zábavě soubojů, vystupovat na těchto turnajích v anonymitě. V tom už je zase blíže nám než galavečerům.
V roce 1347 (ve věku 31 let) byl na rytířském turnaji v Rothenburgu rozpoznán, byť byl maskován a vystupoval pod cizím jménem i erbem. A čelil kvůli tomu výtkám od papeže. V říjnu 1350 v Itálii opět anonymně absolvoval rytířský turnaj, který byl však pro něj osudový. Utrpěl tu těžké zranění, soupeř byl lepší, a po úderu dřevcem měl zraněnou krční páteř, přeraženou spodní čelist tak, že mu zapadla brada. Pro většinu tehdejších lidí smrtelné zranění, ale díky své tělesné konstituci se z toho nakonec dostal. Dobové kroniky tvrdí, že se Karel oblékal podle poslední módy. Karel IV. měl obličej i tělo poznamenané od soubojů, viditelnou měl jizvu na tváři.
Když si to tak člověk čte, cítí paralely mezi středověkými souboji a moderním chuligánstvím.
Nejsou rytířská klání tehdejší doby dnešní chuligánské měření sil? Není to téměř stejná zábava, kde jde mnohdy o zdraví, ale i o vzrušení z boje? Nejsou erby a barvy oněch rytířů dnešní barvy klubů a místo erbů názvy gangů (hools firem)? Není drahé módní oblečení tehdejších rytířů paralelou k fotbalovým casuals, chuligánům v oblečení drahých značek? Není dozorující papež a církev tehdy tím, čím je policie či systém, kterému tyhle věci jsou proti srsti?
Není chránící přilba tím čím je dnes chránič na zuby? Výjezdy na turnaje výjezdami na grilování?

V roce  2005 proběhlo hlasování, kdy Karel IV. byl zvolen pro český národ Největším Čechem, největší historickou událostí z naší minulosti.
Mám chuť napsat, že Karel IV. byl NÁŠ!

REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear