Valhalla Fighting - 14.04.2024 -STORM CLUB

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear

Na hl.nádraží v Praze už čeká kordon. Je oznámeno, že každý musí ukázat občanku a bude natočen na kameru. Pak propuštěn a může jít na fotbal. To je jediných pár minut, kdy je v Praze volnost. Ale všichni na sebe čekají. Slovan (přijel auty) volá, že nám jde naproti, a že se sejdeme v parku u hl.nádraží. Je jich cca 50, přítomna je i Austria (cca 5) a Plzeň (3 auta). Hledáme v parku, Slovan volá, že čeká v metru na zastávce Hlavním nádraží. Jdeme tam, policie v patách. Policie s námi nastupuje do metra, jedeme směr stadion. Na Vltavské nám říkají, že máme vystoupit. Dostává se nám rady od jednoho z místních, že to není dobrý nápad, ale většina už vystoupila. Kdo nevystoupil, toho policie nutí k výstupu tam. Tam však se vše změní. Policie udělá kordon a oznámí, že nahoře na Vltavské budeme natáčeni na video a budou nám kontrolovány občanky. Policie z SPJ provokuje a snaží se vyvolat konflikt. Ale moc se jim to nedaří, přesto se jim podaří jednu skupinu Brna trochu zmlátit, je tam televizní kamera, tak asi aby se ospravedlnilo nasazení 500 policajtů. Čeká se 20 minut. Když se nepovede nikoho vyprovokovat, jde se nahoru. Tam je už připraven kruh (kordon) od policie. Velitel zásahu neustále opakuje do megafonu, že podle paragrafu 43 máme zůstat na místě a strpět úkony policie. Čekáme, že se budou opět kontrolovat občanky, ale to se neděje. Neděje se nic, čeká se 2,5hodiny, než zápas skončí, což jsme z počátku nevěděli. Po hodině čekání vbíhá pár policajtů z vrchu dolů na Vltavskou na zastávku metra. Co se tam děje nevíme. Dle popisu ACS v Krátkých zprávách (na tomto webu) zjišťujeme, že tam vystoupila skupina Sparty, která je pro jistotu dobita. Policie má co potřebovala, a mluvčí může vykládat hloupým médiím, že zabránili domluvené bitce. Při tom i na videu idnes.cz zní, že jsou všichni zadržení dle paragrafu 43, který zní "Každý má právo obrátit se na policistu a policejní útvary se žádostí o pomoc. Policista a policejní útvary jsou povinni v rozsahu své působnosti tuto pomoc poskytnout ". Dle odposlechnutého rozhovoru mezi policajtama, kteří sami nechápou, proč tam drží skupinu, která nic nedělá a jen jim x lidí neustále ukazuje lístky na fotbal (aby policejní mluvčí hloupým médiím tvrdila, že ta skupina lístky neměla), se z rohovoru dozvídáme, že klub (tedy Sparta) měl požádat policii, aby nebyla tato skupina vpuštěna na stadion. Sparta má dva roky podmínku uzavření hřiště, takže její myšlení se mohlo ubírat tímto směrem. Byť zřejmě hlavní motivací bylo co nejvíce lidem otrávit ten den.

Tím vše nekončí, všichni jsou po konci fotbalu v kordonu odvedeni na hl.nádraží k vlaku, včetně těch, kteří byli auty. Automobiloví jsou propuštěni okolo 23.30. Od této doby už se může i jít něco koupit na pití či jídlo, to nebylo do té doby možné, avšak vždy jen jeden, za doprovodu dvou policajtů z SPJ.

Vlak má 52 minut zpoždění, takže v Brně jsme v 3:40 ráno. Při odjezdu vlaku z Prahy je ještě veselo, protože někdo zatáhne po 300 metrech za záchrannou brzdu. Vbíhá ten den už notně vyřízená a otrávená policie z řad SPJ a snaží se někoho zmlátit, aby ten den byl aspoň trochu akční. Míření taserem, paintballovou puškou, urážky, prošení o zhasnutí celého vagónu, aby mohli mlátit lidi. Nezhasne se, tak alespoň jednomu, kterého si náhodně vyberou, našplíchají slzák do obličeje. Jednomu, co se provinil, že zavřel kupé, aniž by věděl, že ho nemá zavírat, je uštědřena rána pěstí na nos, což mu pouští krev. Pak už SPJ opouští své pozice.  Tolik popis výjezdu z pohledu Brna.

Neměl jsem chuť nic psát, protože si myslím, že za to jen někteří z řad policie budou pochváleni, a média to se svými kamarády z policie jen oslaví, jak parádně to udělali. Takový článek pak bude mít jen jeden efekt, že ještě odradí chodit některé na fotbal.

Tak alespoň pár praktických rad pro všechny tábory: Nejezdit do Prahy ve velkých skupinách, hlavně příště nenastupovat vůbec do vyhrazených vagónů. Rozptýlit se po vlaku a sejít se případně na vytipovaném místě v Praze. Nebo jet auty, vyhnout se hlavním tahům. Co je zásadní, vyhnout se Vltavské, pokud míříte na Spartu. Je sledována kamerovým systémem více než jiné stanice. A policie online vyhodnocuje vše přímo ze svého pracoviště na stadionu Sparty. Ovšem takto sleduje většinu stanic v metru. Proto nás nechtěli za žádnou cenu nechat jít na tramvaj, tam nemají kamerový systém. Auta a tramvaje jsou cesty budoucnosti.

 

Autor: HB

REKLAMA

FanaticShop.eu - ultras & hooligans streetwear